Sosyal Medya

Güncel

ABD’den 'iki devletli çözüm'de geri adım

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun görüşmesinden bir gün önce Beyaz Saray’dan bir üst düzey yetkili, Washington’un 'iki devlete dayalı olmasa bile' İsrail ile Filistinliler arasında varılabilecek olası çözümü destekleyeceklerini söyledi.



Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters’e konuÅŸan yetkili, asıl amacın 'barış' olduÄŸunu, iki devlet formatında olup olmamasına bakmaksızın eÄŸer taraflar bir çözüm konusunda anlaşırsa, baÅŸka formatta da çözümü destekleyeceklerini söyledi. Yetkili, ABD'nin bu konuda bir dayatmaya yanaÅŸmayacaklarını belirtti.

Açıklama, Trump-Netanyahu görüşmesinden hemen önce geldi. ABD'yi ziyaret eden Netanyahu, bugün Trump'la görüşecek.

Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın OrtadoÄŸu’daki barışı 'öncelikli konular'dan biri olarak addettiÄŸini söyleyerek "Bu konuda çok hızlı bir ÅŸekilde çalışmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

ABD’nin on yıllar boyunca hem demokrat hem cumhuriyetçi yönetimleri, Ä°srail ile Filistinliler arasındaki sorun konusunda iki devletli çözüme baÄŸlılıklarını her zaman dile getirmiÅŸti.

Trump, Ä°srail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri dosyasını damadı Jared Kushner’e vermiÅŸti. Ä°srail Büyükelçisi olarak atamak istediÄŸi David Friedman ise Ä°srail’in iÅŸgal ettiÄŸi topraklardaki yerleÅŸimleri savunan ve iki devletli çözüme şüphe ile yaklaÅŸan bir isim.

Ä°srail Parlamentosu (Knesset) geçtiÄŸimiz günlerde yasadışı yerleÅŸimleri meÅŸrulaÅŸtıran bir yasayı onaylamıştı. Beyaz Saray bu karardan sonra yaptığı açıklamada, Ä°srail’in yeni yerleÅŸimleri inÅŸa etmesinin veya mevcut olanları geniÅŸletmesinin barışı saÄŸlamak için yardımcı olmayabileceÄŸini söylemiÅŸti.

"Batı Şeria'yı ilhak edelim"

Trump-Netanyahu görüşmesinden önce Ä°srail Devlet BaÅŸkanı Reuven Rivlin’den de dikkat çekici bir açıklama geldi. Rivlin Batı Åžeria’nın tamamının Ä°srail’e ilhak edilmesi ve oradaki Filistinlilere Ä°srail vatandaÅŸlığı verilmesini istedi.

Rivlin, bir yıl önce yaptığı başka bir açıklamada İsrail ile Filistin Yönetiminin, sınırları açık bir konfederasyon devlet çerçevesinde bir araya getirilebileceğinİ söylemişti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.